sůl a voda

Množství a kvalita vody a soli jsou velmi důležité faktory ovlivňující vaření a naši kondici.

 

Sůl z moře

První organizmy vznikaly v moři.  Dary moře v nás probouzí nejhlouběji zakořeněné prvotní instinkty. Posilují tuto pradávnou biologickou paměť a pomáhají nám napojit se na základní potřeby přežití a reprodukce.

Kvalitní jemnou bílou mořskou sůl používáme v uzdravujícím vaření pomálu. Například na 1 hrnek obilniny přidáme 1 špetku mořské soli, na 1 hrnek luštěnin 2-3 špetky, po 1. roce dítěti zavádíme do jídelníčku zrnko soli.

Důležité je, že se sůl vždy zavádí do vaření a je třeba ji alespoň 7 minut povařit. Obiloviny se solí před uvedením do varu, aby se otevřely, luštěniny se vaří s řasou kombu a dosolují se až když jsou měkké ke konci vaření.

 

Bílá mořská sůl působí příznivě na lidské tělo, pomáhá udržovat lehce zásaditou krev a pružné tkáně.

Jiné varianty solení pokrmů: umeocet, umepasta, umeboška, sójová omáčka, miso pasta

*vyvarujte se průmyslové tzv. „jedlé“ rafinované soli, kterékoliv soli kamenné a soli mořské šedé. Mají na lidskou fyziologii příliš stahující vliv, velké množství minerálů a jejich neregulovatelnost způsobuje ukládání usazenin v kloubech a svaly a orgány se stávají nepružnými.

 

Voda je život

Kvalita vody, která nám koluje v těle a přenáší informace, je pro zdraví člověka velmi důležitá.

Živá a životodárná je voda ze země – např. voda studniční,  ze studánky v lese nebo hlubšího vrtu, je tou nejlepší výživou pro tělo a mysl.

 

*užitečný je rozbor vody – složení a pH, které se ideálně blíží pH lidské krve 7,32

*vyvarujte se ozařovaných balených vod a chlorované vodovody