tabulka základní energie potravin

 

Silně stahující potraviny (od nejsilnějšího extrémního jangu ke slabšímu)

rafinovaná kuchyňská sůl

šedá keltská, himalájská a jiná kamenná sůl

vejce

maso

tvrdý sýr

kuřecí

ryby a mořské plody

 

Vyvážené potraviny (od více vyvážených po méně)*

celozrnné obiloviny (hnědá rýže, jáhly, oves, kukuřice, quinoa, ječmen …)

luštěniny (čočka, hrách, cizrna, azuki fazole, tempeh, tofu …)

kořenová, kulatá a listová zelenina

řasy

nerafinovaná bílá mořská sůl

za studena lisované oleje a ochucovadla (sójová omáčka shoyu, umeocet, rýžový ocet, mirin rýžové víno použité s mírou)

pramenitá, studniční voda

nearomatické, nestimulující čaje a nápoje

semínka a ořechy*

menší,  sušené ovoce (jablka, hrušky, třešně, lesní ovoce)

přírodní obilné slady a sirupy s mírou používané (rýžový slad/sirup, ječný slad …)

 

Silně uvolňující potraviny (od méně po více yin)

bílá rýže, bílá mouka

velké, vodnaté ovoce a zelenina (rajčata, brambory, lilek)

mléčné výrobky (mléko, smetana, yogurt, zmrzlina)

rafinované oleje

koření

aromatické a stimulující nápoje (káva, černý čaj, zelený čaj, bylinné čaje, kola a slazené nápoje)

sladidla (bílý, hnědý cukr, med, melasa, agave sirup, stévie)

alkohol

potraviny obsahující chemikálie, stabilizátory, barviva, ochucovadla (glutamát sodný apod.), pesticidy

drogy

léky

 

pozn.* pro tropické klima (yang) je třeba pro rovnováhu používat více chadivých, uvolňujících lokálních druhů obilnin, zelenin a ovoce, ořechů a olejů, aromatických bylin a koření (yin)