kuchyňské vybavení a styly vaření

 

tlakový hrnec s čidlem, bez úniku páry např. 2,5L WMF Perfect

litinový wok

2x dvouvrstvá plechová rozptylka

kvalitní nůž, ostrý, nejlépe japonský + kamenný brousek

kartáček na zeleninu

dřevěné, nejlépe bambusové vařečky a hůlky

malé sítko na tempuru

pařáček

miska suribaši s dřevěnou surikogi

sušimatka na výrobu suši

 

 

Techniky vaření

Stejnou měrou jako vstupy do vaření – čisté ingredience – jsou velice důležité také techniky vaření. Pokud se naučíme jakými styly a způsoby je možné pokrmy připravovat, vaření bude pestré, dynamické a uzdravující. Střídáme různé ingredience, obměňujeme styly krájení i techniky vaření. Brzy zjistíte, že stejná zelenina, chutná zcela jinak když je uvařena ve vroucí vodě, jinak když je osmahnuta na oleji a zase jinak když je napařena. Dokonce i styl krájení (směr řezu, velikost a tvar kousků nakrájené zeleniny) má vliv na výslednou chuť a také energetický vliv na naše tělo.

Dále potřebujeme vzdělání, nutné know-how, jak na to. Předchozí generace už umění vaření zapomněla a proto je třeba vyvinout úsilí pro studium a praxi. Knihy mohou být pomocníkem, ale sebelepší recepty z člověka neudělají dobrého kuchaře, který pochopil jemnou alchymii uzdravujícího vaření. Přínosné je učit se přímo od zkušených učitelů se znalostmi a praxí (viz naše odkazy) prakticky se do chutných pokrmů provařit.


Metody vaření a přípravy jídel

 

pravidelné používání                                            občasné používání

 

vaření ve vodě                                                                         sotýrování na oleji

vaření v páře                                                                            fritování

vaření pod tlakem                                                                    smažení v těstíčku (tempura)

vaření s minimálním množstvím vody                                    syrová strava

sotýrování na vodě                                                                   pečení

polévky

lisované saláty

kvašení

 

 

Hlavní styly vaření  zeleniny   (je dobré naučit se tyto techniky a denně střídat)

 

Krátké (lehká příprava do křupava)       1-3 minuty

blanšírování (vařený salát)

napařování

smažení na vodě

smažení na oleji

tempura

 

Dlouhé (dosladka, posilující)       10 – 20 minut

nishime styl

kinpira styl na oleji

kinpira styl na vodě

omáčky